Ultrahang

Az ultrahangos vizsgálat egy modern és hatékony, mellékhatásokkal nem rendelkező vizsgálati módszer, mely forradalmasitotta az imagisztikát, és egy pontosabb diagnózis felállitását tette lehetővé. Ma már rutin vizsgálatnak számit, mely széles rétegben alkalmazható.
 
Ultrahang műkődési elve
A gép vizsgálat alatt magas frekvenciájó ultrahangokat bocsájt ki. Ezeket az ultrahangokat alkalmazzák az óceánok mélységének mérésére is: a hullám, melyet egy szonda bocsájt ki áthatol a vizen, majd  szolid felszinhez ütközve ( óceán fenék) visszaverődik melyet egy standardizált gép mér és számadattá alakit át. Ezt az elvet alkalmazzuk élő szöveten ultrahangos vizsgálat során, annyi különbséggel,hogy a kapott eredmények függnek a vizsgált szövetek konszisztenciájától (szilárd vagy folyékony) mely majd visszaveri az ultrahangot. A visszavert hullámokat felfogja, majd képpé alakitva egy monitorra vetiti ki a gép. Igy a képek nyomtathatóak. Ma már ezek a gépek magas minőségű képeket alkotnak, egyesek lehetővé téve a szervek térben, 3 dimenzióban (3D) történő vizsgálatát.
 
A vizsgálat főbb előnyei
 • Olcsó vizsgálat, ezért széles körben alkalmazható, számos szerv műkődése ellenőrizhető vele
 • Nem invaziv beavatkozás, nem szükséges az artériák vagy vénák katéterezése, nem jár vérzéssel vagy egyébb sérüléssel
 • Fájdalommentes
 • Nem sugározza be a szervezetet, mint más képalkoto eljárások: Röntgen vizsgálat, CT, szcintigráfia
 • Gyors vizsgálat, 20-30 percig tart a vizsgált szervtől, illetve pácienstől függően (nehezebb elvégezni egy túlsúlyos egyénen)
 • Nem szükséges a beteg különösebb előkészitése
Mi a  vizsgálat célja?
 
Az ultrahangos vizsgálat az egyik legszélesebb körben elterjedt vizsgálati módszer. Sikeresen alkalmazható a terhesgondozásban, mivel nincsen káros hatása sem az anyára sem a magzatra nézve.Ezzel a módszerrel egyébb szervek is vizsgálhatóak: epehólyag, máj, pajzsmirigy, nyirokcsomók, de a mozgásszervek is: izmok, izületek, inak, szalagok.
 
Hogyan történik a vizsgálat?
 
Vizsgálat során a bőrre úgynevezett szondát helyezzünk, mely különböző magassagú ultrahangokat bocsájt ki. A szonda által generált ultrahangok az utjába kerülő szövetekről visszaverődnek, ezt alakitja át képpé a gép és kivetiti egy monitorra. A szondák különböznek alkalmazástól függöen. A vizsgálat során viz alapú gélt használnak, mely elősegiti a szonda és bőr, nyálkahártya közötti minnél jobb kontaktust. A vizsgálatot rendszerint fekvő helyzetben végzik. A kismedencei szervek pontosabb vizsgálatához szükséges a telt húgyhólyag, ezért szükséges a vizsgálat előtti nagyobb folyadék fogyasztás.
 
Ellenjavalatok
 
Az ultrahangos vizsgálatnak nincs ellenjavallata, fájdalommentes, sőt ajánlott mindenkinek az évenkénti ellenörző vizsgálat elvégzése. A CT illetve Röntgen gépekkel ellentétben melyek Röntgen sugarakat bocsájtanak ki, ezzel szemben az ultrahang ultrahang-hullámokat bocsájt ki. Mind amelett, hogy ez a vizsgálat nagyon performáns, egyedül nem alkalmas diagnózis felállitására. Pontos diagnózis felállitásához más eszközös illetve laborvizsgálatok eredményei  is szükségesek.
 
A Korall Klinikán végzett szolgáltatásaink listája:
 • Teljes hasi ultrahang: alsó illetve felső hasüreg vizsgálata
 • Renovezikális illetve kismedencei ultrahang
 • Pajzsmirigy ultrahang
 • Emlő és hónaljárok ultrahang
 • Nyak és lágyrész ultrahang
 • Gyermek hasi ultrahang

További információért kérjük hívja a 0361 412 037 vagy 0361 800 820 telefonszámot.

Előjegyzés

Az alábbi űrlap kitöltése és továbbítása után kollégánk 24 órán belül felveszi Önnel a kapcsolatot a további részletek tisztázása érdekében.

* Név
* Telefonszám
* E-mail cím
Kérjük válasszon egy szakot amelyre szeretne előjegyzést kérni
* Időpont
Megjegyzés
* Elfogadás
* Captcha kód