Calendar - Alergeni

Calendar - Alergeni

Alergia este o reactie anormala, disproportionata, exagerata si excesiva a sistemului imunitar al unui organism, fata de antigene exogene care sunt bine tolerate de subiectii normali.

Ianuarie

Fereste-te de: acarieni, mucegaiuri, plantele verzi de apartament, animalele de companie. Acarienii sunt invizibili cu ochiul liber si se hranesc cu celulele moarte ale organismului nostru. Sunt atrasi de caldura, umiditate si ii gasim in asternuturi, pe mocheta, pe draperii, in schimb detesta frigul, lumina puternica si aerul uscat.

Sfat: aeriseste camerele in fiecare dimineata si seara timp de 10 minute.

Februarie

Fereste-te de: arin, alun, acarieni, mucegaiuri, plantele verzi de apartament, animalele de companie. In ceasta luna, batai de cap dau cei doi arbori timpurii alun si arin!

Sfat: plimba-te prin apropierea acestor arbori doar in zilele friguroase sau dupa ploaie, atunci cand cantitatea de polen in aer scade.

Martie

Fereste-te de: arin, alun, ulm, plop, alcie, acarieni, mucegaiuri, plantele verzi de apartament, animalele de companie. Fie ca suntem sensibili la factorii alergeni, fie ca nu, puful de plop ne deranjeaza, ne provoaca o forma de alergie mai agresiva sau mai usoara.

Sfat: evita cat poti de mult zonele cu plopi si aeriseste camerele cu perdele trase sau prin geamurile prevazute cu plasa.

Aprilie

Fereste-te de: arin, alun, ulm, plop, alcie, mesteacan, stejar, frasin, liliac, platan, papadie, roinita, acarieni, mucegaiuri, plantele verzi de apartament, animalele de companie. Copiii nascuti in martie sau aprilie, din parinti care sufera de alergii, sunt mult mai predispusi la alergiile la polen decat cei nascuti iarna, vara sau toamna!

Sfat: cumpara doar flori fara polen.

Mai

Fereste-te de: plop, salcie, mesteacan, stejar, frasin, liliac, platan, papadie, rapita, hamei, soc, iarba, orz, acarieni, mucegaiuri, plantele verzi de apartament, animalele de companie. E luna papadiei, care e foarte sanatoasa, insa sucul din tulpina poate crea alergii.

Sfat: daca simti ca mirosul de liliac este prea puternic, fereste-te de aceste flori, nu mirosul deranjeaza, ci particulele fine de polen. Cat priveste sucul de papadie, evita contactul cu el.

Iunie

Fereste-te de: papadie, rapita, soc, ovaz, secara, grau, iarba, orz, tei, porumb, buruieni, acarieni, mucegaiuri, plantele verzi de apartament, animalele de companie. Multe persoane prezinta o sensibilitate crescuta la praf si polenul teilor. Acum este luna acestor alergeni.

Sfat: evita zonele cu tei si ventileaza bine aerul din camera, eventual apeleaza la ajutorul unui purificator de aer.

Iulie

Fereste-te de: papadie, rapita, ovaz, secara, grau, iarba, orz, tei, porumb, buruieni, acarieni, mucegaiuri, plantele verzi de apartament, animalele de companie. Aceasta luna este bine sa te gaseasca cu vaccinul antialergic facut pentru ca secara, graul de pe campuri sau simplele buruieni din parcuri si gradini iti pot declansa alergia!

Sfat: Plimba-te in zonele verzi seara cand cantitatea de alergeni e mai mica.

August

Fereste-te de: rapita, iarba, porumb, buruieni, acarieni, mucegaiuri, plantele verzi de apartament, animalele de companie. Este luna cu cea mai mare temperatura, praful, noxele din trafic, E-urile din alimente ne fac sa devenim mult mai sensibili, acum pana si iarba poate provoca o alergie.

Sfat: evita zonele poluate si alimentele preparate (dulciuri, mezeluri, conservele), toate aceste iti pot sensibiliza organismul.

Septembrie

Fereste-te de: rapita, iarba, porumb, buruieni, acarieni, mucegaiuri, plantele verzi de apartament, animalele de companie. Rapita e pe trecute, insa polenul ei inca te mai poate agresa.

Sfat: evita campurile plantate cu rapita si tine la indemana un antihistaminic, in caz ca iarba sau fl orile campului iti strica iesirile in natura. Ca masura de preventie, poti lua echinaceea sau orice alt imunostimulator, care te va ajuta sa lupti cu alergiile!

Octombrie

Fereste-te de: acarieni, mucegaiuri, plantele verzi de apartament, animalele de companie. Cainii si pisicile sunt pe lista celor mai mari alergeni. Ei sunt prezenti in saliva, in urina si in blana lor. Nu sunt de neglijat nici hamsterii, porcii de Guineea sau pestii.

Sfat: Adauga dezinfectant in apa cu care speli podelele, aspira des covoarele si mocheta si nu lasa micutul prieten sa stea pe canapea!

Noiembrie

Fereste-te de: acarieni, mucegaiuri, plantele verzi de apartament, animalele de companie. Mucegaiurile se dezvolta cel mai bine atunci cand exista o diferenta mare de temperatura intre cea interioara si cea exterioara, iar umiditatea e prezenta mult timp. Ele se dezvolta in colturile umede ale camerelor, in baie, in bucatariile prost aerisite si in pivnite.

Sfat: sterge portiunile cuprinse demucegaiuri cu apa cu otet si incearca sa pastrezi o temperatura constanta.

Decembrie

Fereste-te de: acarieni, mucegaiuri, plantele verzi de apartament, animalele de companie. Caldura din casa va duce la uscarea rapida a pamantului din ghivece. Vei fi tentata sa uzi plantele mai mult, dar acest lucru poate duce la dezvoltarea mucegaiurilor din ghivece! Cat priveste ficusul, el trebuie ingrijit cu atentie, seva acestuia fiind alergena!

Sfat: uda plantele putin si des