Depresia

Depresia

Depresia este o bine cunoscută boală a societății contemporane, poate fi afectat oricine indiferent de vârstă, oricine care trece printr-o perioadă psihică grea.

Dacă timp de două săptămâni sau mai mult se menține un fel de inhibiție, tristețe, plânsete, deci o stare de spirit care împiedică faptele cotidiene, sau tulburări de somn, sau atacuri de panică, merită să solicităm ajutorul unui specialist.

În cazuri normale după două săptămâni pornește un fel de autovindecare. Aceasta înseamnă că probleme morale, tristețea, disperarea scad, dacă individul care prezintă simptomele depresiei începe să își spună problemele, zile întregi se uită doar la filme sau mănâncă dulciurile preferate. Acesta nu este normal, însă în cazul unor persoane ajunge să poată merge mai departe sau să găsească calea de ieșire din situația negativă.

Dacă metodele amintite mai sus nu ajută, deci nu vrea să treacă starea depresivă, atunci în cele mai multe cazuri  starea intervenită se poate modifica cu tratament medicamentos.

Dacă câte o problemă persistă timp mai îndelungat, este afectat echilibrul neurotransmiter în creier, în asemenea situații ia naștere depresia care nu se rezolvă de la sine sau cu practicile obișnuite. Depresia este o boală în sensul medical la care există medicament și tratament. Este important de știut că ne putem vindeca de depresie cu atitudinea corespunzătoare.

Referitor la formarea bolii merită să vorbim și despre factorii de predispoziție. Putem vorbi despre predispoziția genetică, deoarece depresia arată în foarte multe cazuri o acumulare familială, dar acesta nu înseamnă că, dacă cineva a avut în familie un individ depresiv, și el va fi neapărat. Situația este adevărată și invers.

Cel care apelează la un specialist în legătură cu propria problemă, cel care merge la cabinet de bunăvoie, se va afla în fața unei conversații. Există interviuri structurate, cu întrebări  direcționate și de test, cu ajutorul cărora se poate evalua starea pacientului. Sunt care spun totul de la sine, de la alții se pot obține informații doar cu întrebări auxiliare. Pe lângă discuții ne putem aștepta la o examinare fizică generală, pentru a putea selecta cauzele organice ale simptomelor.

Merită să știm despre depresia netratată că se transformă într-o stare subclinică. Acesta înseamnă că pacientul își îndeplinește toate sarcinile cotidiene, dar la finalul zilei îl doboară plânsul. Este un caz tipic când indivizii depresivi își forțează pe față un zâmbet fals pentru a nu atrage atenția în zilele obișnuite. Simptome specifice mai pot fi sentimentul lipsei de bucurie, incapacitatea de a decide, frământare pentru lucruri neesențiale, deconcentrare și tulburări ale atenției, interes scăzut pentru lumea înconjurătoare, inhibiții, mișcări greoaie, încetinire, mustrări de conștiință fără motiv, senzația de rușine.

În asemenea situații se recomandă solicitarea ajutorului unui specialist, fie psiholog sau psihiatru, preot, în care putem avea încredere. Însă tratament medicamentos doar un psihiatru poate da pacientului. Echilibrul se poate restabili în 6-8 luni, maxim un an, ceea ce poate ține până nu intervine din nou în viața omului un nou eveniment traumatizant.

Dr. Suvanjeiev Robert, medicul specialist al Clinicii Coral a prezentat simptomele și tratarea bolii.