Începe sezonul virozelor la copii. Recomandările specialiştilor de la clinica Korall

Odată cu noul an şcolar şi cu venirea sezonului rece începe şi sezonul virozelor la copii. Părinţii trebuie să ştie cum să prevină virozele şi ce anume îi ajută pe copii la dezvoltarea sistemului imunitar. Medicul pediatru Alina Andreica, medic în cadrul Spitalului Judeţean dar şi specialist al clinicii Korall, a explicat pentru PortalSM cum se manifestă virozele după doi ani de pandemie.

“Sezonul rece vine cu foarte multe viroze. Acestea se manifestă cu febră înaltă, mulţi dintre copii mici fac bronşiolite, pneumonii, ajung la internare deoarece necesită tratament intravenos sau au necesar de oxigen. Părinţii trebuie să ştie că copilaşii trebuie izolaţi în perioadele acute – când au semne de raceală. Ei au nevoie de colectivitate deoarece au nevoie de socializare, dar pe cât posibil, un copil cu simptome care face febră, care tuşeşte, ar fi bine să fie ţinut acasă şi să nu se ducă nici în locuri aglomerate, adică mall-uri, cinematografe. Se poate și trebuie dus în parc, aer liber, deoarece are nevoie de aer curat ( și nu se imbolnaveste de la aerul rece!), dar nu în locuri aglomerate”, a spus Alina Andreica.

Ea recomandă ca în cazul în care vreun membru al familiei are COVID sau alte boli contagioase, să se anunţe la colectivitatea pe care o frecventează iar copiii să stea acasă dacă au simptome deoarece pot transmite virusul spre alţi copii care nu au sistem imunitar atât de dezvoltat și care pot dezvolta o formă de boala mai severă.

“Dacă copilul începe să facă febră în prima fază se tratează acasă, până la trei zile, asta în cazul în care răspunde la tratamentul cu antitermice, dacă starea generală nu se agravează, nu începe să respire dificil, nu începe să tuşească foarte mult inclusiv în somn. Dacă nu mănâncă, este mai somnolent în afara stărilor febrile, apatic, nu se joacă ca de obicei, atunci trebuie cerută părerea unui pediatru. În momentul în care copilul respiră greu, are efort respirator, se vede pe coaste, pe abdomen că trage aer cu dificultate, că suflă mai lung, sau se aude un respirat şuierător sau dificil, trebuie să meargă la Urgenţă. Dacă este vorba despre vărsături, în momentul în care sunt peste 4 vărsături pe zi sau peste 5 episoade de diaree apoasă, asociate cu lipsa alimentaţiei, devine somnolent, urina este mai puţină, atunci probabil este deshidratat şi trebuie hidratat prin perfuzie trebuie mers la Urgenţă”, a explicat medicul specialist.

Specialiştii recomandă o alimentaţie sănătoasă, bogată în fructe şi legume

În condiţiile date, specialistul clinicii Korall recomandă părinţilor să ajute dezvoltarea sistemului imunitar al copilului cu o alimentaţie sănătoasă.

“Cea mai bună măsură de precauţie este o alimentaţie sănătoasă. Asta înseamnă un aport crescut de fructe şi legume proaspete, aportul de proteine: cărniţă, ficat, ouă, legume cu frunze verzi. Hidratarea mai este foarte importantă, e nevoie de multă apă pentru a elimina tot ce este nociv în organism. Tratamentele pentru imunitate sau siropurile de vitamine nu fac minuni, nu sunt o soluţie decât pe termen scurt. Cel mai important pentru un corp tânăr care îşi formează imunitatea este să învețe să își ia ceea ce are nevoie dintr-o alimentaţie sănătoasă. Excesul de dulciuri, sucuri şi alte snacksuri ar trebui evitat. Dar nu trebuie să ne sperie excepţiile ci excesele, poate să mănânce o bomboană, un pufulete, ce alte dulciuri vrea, pentru că sunt copii și ele sunt făcute pentru copii. Însă trebuie să ne îngrijorăm în momentul în care consum[ excesiv alimente procesate și alte snacks-uri în defavoarea alimentelor sănătoase”, a spus dr. Alina Andreica.

Cele mai frecvente patologii sunt cele din sfera respiratorie, adică roşu în gât, febră cu tuse, dar încep să apară şi mai multe alergii de toamnă, mai ales cele de la acarienii din locuinţe.

Viroze mai puternice după pandemie

Mai trebuie menţionat faptul că în lipsa contactelor sociale din perioada pandemiei sistemul imunitar nu a fost atât de solicitat, astfel că a devenit mai sensibil, iar acum are nevoie de efort suplimentar pentru a lupta cu viruşii.

“Anul acesta cam toate virozele sunt mai puternice Trebuie să avem în vedere faptul că au fost doi ani de izolare socială în care copilaşii nu au fost imunitar stimulaţi deloc, astfel că ei au devenit un pic mai sensibili şi avem viruşi mai puternici care acţionează pe organisme mai sensibile. Acesta este tocmai motivul pentru care avem viroze care se manifestă cu febră foarte înaltă, febre care ajung la 40, și care cedează greu la tratament. Acest lucru este secundar pandemiei, izolării sociale”Este foarte important mămicile să nu administreze tratament antibiotic la domiciliu fără o indicaţie medicală deoarece, cum am precizat mai sus, majoritatea acestor infecții sunt cauzate de viruşi unde antibioticele nu au eficiență și imunitatea este afectată de antibioterapii fără o indicaţie precisă”, a arătat medicul.

Programări pentru consult la medicul pediatru Alina Andreica se pot face la nr. De tel 0361 412 037 sau 0361 800 820.

Există şi poziţii de urgenţă, în funcţie de disponibilitatea medicului. Toate detaliile puteţi să le discutaţi cu cei de la recepţia clinicii Korall.